perjantai 1. kesäkuuta 2018

Terveyshuolia

Taavi tuli meille kylään 25.4., tarkoituksena olla 12.5. saakka, jolloin piti korkata näyttelyt Järvenpäässä.
29.4. käytiin normaalisti lenkillä, jonka päätteeksi Taavi jäi nujuamaan Martan kanssa hetkeksi takapihalle. Pesin koirien kuraiset jalat ja jätin ne kodinhoitohuoneeseen kuivumaan. Siellä ne veti sikeitä ja kuivuttuaan päästin kaikki koko kämppään vapaaksi. Taavi ontui vasenta takajalkaansa. Pidettiin pentua levossa, josko ontuma menisi sillä ohi.
Keskiviikkona koira muuttui täysin kolmijalkaiseksi ja huusi jo pelkästä reiden seudun tunnustelusta.
Torstaina Nikke käytti Taavin lääkärissä ja kuvista paljastui voimakkaat panosteiitit  (="kasvukivut"), joihin avuksi tulehduskipulääke sekä lepoa. Vaivan voimakkuudesta ja sijainnista johtuen toipumiseen voi kulua aikaa useita viikkoja.
Helpotus oli suuri kun kuuli ettei koira ole "rikki" ja tilanne on ohimenevä!

Se siitä helpotuksesta...

Kuvanut ell soitti parin tunnin kuluttua perään katsottuaan kuvat tarkemmin toisella tietokoneella. "Reisiluun päässä on jotain omituista. Näyttäisi etenkin villakoirilla tavattavalta lonkkavialta. Nyt pitää olla vieläkin varovaisempi ja kuvata koira uudelleen parin viikon kuluttua". Hienoa...

Kipulääkkeiden ja levon kanssa ontuminen väheni ja jäi lopulta kokonaan pois eikä palannut, vaikka lääkitys lopetettiin.

15.5. Taavi kuvattiin uudelleen, tällä kertaa Riihimäellä samaisella ortopedillä, joka aikanaan korjasi Oxulta molempien polvien ristisiteet.
Vasemman takajalan lihaskunto todettiin aavistuksen huonommaksi oikeaan verrattuna. Aiempiin kuviin verrattuna reisiluun luuharventuma ei ollut lisääntynyt ja täten luun murtumariski on pienentynyt.
Jatkossa kipulääkettä annetaan vain tarvittaessa ja ulkoilut suoritetaan hihnassa 2 viikon ajan. Liikuntaa lisätään vähitellen ja koiran liikkeelle lähtöjä seurataan ontumisten varalta. Kontrolli rtg-kuvaus 1,5-2kk kuluttua.

Panosteiitista ei tällä käynnillä ilmeisesti ollut puhetta ja tuo harventuma reisiluun päässä on käsittääkseni samantyyppistä kuin leggperthesissä.

Kesän kuluessa, kontrollikäynnin jälkeen ollaan varmasti taas viisaampia. Toivotaan, että koira paranee ja pääsee kivuttomana "toimittamaan virkaansa" metsästyskoirana.

Mysteeriksi jäi, että kumpi vaivoista oli syy voimakkaalle kipuilulle. Veikkaisin, että panosteiitti aiheutti ontumisen ja luuharventuma löydettiin "vahingossa" siinä samalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti